Landsfestivalen

 

Landsfestivalen er den største festivalen innen gammeldansmusikk og fungerer på samme tid som det Norske Mesterskap i gammeldans. Festivalen er en av de tre store arrangementer som hovedorganisasjonen FolkOrg står bak i Norge og har vært arrangert siden 1986. Det begynte i Førde og har da funnet sted et nytt sted hvert år. Utover å være en festival for gammeldansmusikk, så er her også dansespill og noe av det viktigste med Landsfestivalen er samværet med mange andre som har samme interesse. På det meste kommer det rundt 3000 besøkende og ca. 1 000 deltakere som deltar i konkurransene. Her konkurreres det i 15 forskjellige klasser innen solister, grupper, spellemannslag og dansere.

Lokale lag er medarrangører

Hvert år er det et nytt lokallag som er med som arrangør. Dette skjer i samarbeid med administrasjonen i FolkOrg som står som offisiell arrangør av Landsfestivalen. Skjåk spel- og danselag er med på laget når festivalen skal arrangeres i 2018 og dette skal skje i begynnelsen av august måned.  Det er samtidig andre gang innen de siste ti årene at Landsfestivalen skal til Skjåk, noe som vitner om at de har gjort en bra jobb siste gang. Festivalen skal avholdes i Bismo som er kommune-senteret i Skjåk. Her vil hovedarenaen bli Skjåkhallen og det er også her at alle konkurransene skal foregå. Som noe nytt vil Skjåk tilby utendørs overnattingstilbud med lavo i stedet for de vanlige klasserommene. I det hele tatt vil det bli mye friluftsliv for deltakerne når de ikke er inne i hallen for å høre andre spille eller delta selv.  

Hardanger

I 2019 blir det Hardanger spelemannslag som skal stå som medarrangør. De er et av de eldste lagene i Norge og har holdt på i mer enn 70 år. Laget har mer enn 100 medlemmer og er veldig aktive med øvinger for juniorlaget sitt for å gjøre dem enda mer interesserte i gammeldansmusikken. En av de mer interessante tingene som laget har satt i gang er et dokumentasjonsprosjekt hvor de skal dokumentere sang, spel og dans fra Hardanger slik at dette ikke vil bli glemt. I 2019 vil de så påta seg rollen som verter for Landsfestivalen og det er allerede bestemt at det skal avholdes i Kinsarvik.

Kinsarvik er kommunesenteret i Ullensvang kommune og med sin flotte beliggenhet ved Hardangerfjorden er det et perfekt sted for avholdelse av festivalen. Her har en ny hall akkurat blitt ferdig og denne skal bli hovedarenaen for festivalen. Med overnattingstilbud tett ved hallen og mulighet for øvingslokaler på skolen ved siden av hallen vil arrangementet bli veldig kompakt, noe som er bra for både deltakerne og de besøkende.

Valsaspelet

Runddansmusikken står sterkt i Hardanger. Lokalt kalles det gjerne for Valsaspelet og noen av de viktigste valsamusikere i området var Nils Tjoflot, Per Bulko og Halldor Meland. Senere på 1900-tallet kom musikere som Ingeleiv Kjerland Kvammen og Ola Kvammen til å spille en viktig rolle. Det er derfor et område med lange tradisjoner innen folkemusikk og ikke minst gammeldansmusikk. Helt siden 1991 har Hardanger arrangert et eget mesterskap i gammeldansmusikk, også kallet for Blømingsfestivalen. Her deltar 20 grupper hvert år og med Landsfestivalen får de nå sjansen for å bruke disse erfaringer i større skala når flere hundre grupper skal delta i NM.

Privacy Policy