Denne festivalen er en blanding av folkemusikk- og folkedans og den arrangeres i Målselv hvert år i uke 32. Den har eksistert siden 1970 og det er Målselv Spelmannslag i Troms som står bak arrangementet. Johan Nymo var blant dem som startet festivalen og denne ble startet for å knytte kontakter mellom folkemusikken på tvers av landegrensene mellom Norge, Sverige og Finland. Samtidig ønsker folkene bak Kalottspel å videreutvikle folkemusikken og folkedansen samt være et møtested mellom profesjonelle utøvere, amatører og ikke minst publikum.
I begynnelsen ble festivalen avholdt i 1970 og 1975 og her var det deltakelse av musikere fra Sverige og Finland. Men de fleste deltakere kom fra Nord-Norge. Flere år senere ble Kalottspel utvidet til å omfatte seminarer og kurs innen sang og dans, kunstutstillinger og de begynte også å arrangere konserter utenfor festivalen.
Utviklingen fortsetter
Som årene gikk ble festivalen anerkjent innen folkemusikken og av den grunn fikk de i 2004 festivalstøtte fra Norsk kulturråd og har mottatt det siden. Dette har muliggjort at de kan lage flere egenproduksjoner som har vunnet mye annerkjennelse innen folkedansmiljøet. I 2007 produserte de danseforestillingen FOT, i 2009 lagde de “Kan du sjå det på meg?” og i 2012 ble det til forestillingen “Kartellet”. Dette var også medvirkende årsak til at Kalottspel festivalen fikk prisen som Årets Folkemusikkarrangør i 2014.
De siste årene har de brukt mye tid på å gjøre programmet til festivalen enda bedre og finne frem til de riktige artistene og danserne. Noen av dem er veldig kjente innen folkemusikkmiljøet og andre er spennende nye talenter som får sjansen til å vise seg frem på en større scene.
En interessant blanding
Publiners fra Nordland har holdt på i mange år og spiller mange konserter rundt om i landet hvert år. De begynte i 1997 med Irsk Folkemusikk, men etter hvert endret de stilen sin og fikk inspirasjon fra norsk og europeisk folkemusikk. I 2015 utga de sitt foreløpig siste album og dette har fått mange gode kritikere fra anmeldere.
Silje Onstad Hålien er en dyktig hallingdanser og blant de eneste som danser folkedans på elitenivå. Hun har jobbet som koreograf i ni år og har vært en viktig del av selve showet innen folkedans. Hun har eget selskap som heter Villniss, og gjennom dette har hun koreografert fem ulike danseforestillinger. Som følge av dette ble hun i 2015 kåret som Årets Folkemusiker på Folkelarm festivalen. Men også utenlandske band spiller folkemusikk på Kalottspelfestivalen og som nevnt tidligere får nye band gjerne sjansen til å vise seg frem. Mäsä Duo er et nyere band som ble dannet i 2014 og de kombinerer ny og gammel tradisjonsmusikk. Duoen består av Kyösti Järvelä og Lauri Kotamäki, den ene spiller fele og den andre spiller på trekkspill. Musikken gir en herlig følelse av finsk folkemusikk og duoen kan se frem mot en lysende fremtid innen folkemusikken.
Kule kurs
Kalottspel er annet enn folkemusikk og folkedans. Festivalen tilbyr også kule kurs for barn og her kan de lære seg å synge og danse den samme musikk og de samme danser som folk i Nord-Norge har brukt i mange år. Kurset kalles for Kalottsprell og barna lærer gjennom lek, moro og opplevelser. Det er erfarne instruktører som deltar på kurset og som har lang fartstid innen folkemusikken. De barn som ønsker det kan til slutt bli med til å opptre på festivalens store scene på den siste dagen.