En annen av de litt større arrangementer innen folkemusikken er festivalen Folkelarm. Denne ble arrangert for første gang i 2005 og hvert år skjer dette på Riksscenen i Oslo, helt presist i midten av november måned. Et av formålene med Folkelarm er å gjøre oppmerksom på folkemusikken og de artister som spiller denne type musikk. Alle artisters om spiller folkemusikk i Norden kan sende en søknad om å få spille og en jury vil så plukke ut de som er mest interessante for årets arrangement. Under arrangementet blir også årets Folkelarmpris delt ut. Her er det fire kategorier: Tradisjonelt samspill, Åpen klasse, Solist og Dokumentasjon. I tillegg deles ut en pris til årets folkemusiker og en arrangørpris. Det er FolkOrg som står bak Folkelarm, en organisasjon for folkedans og musikk.
Mange spennende artister
En av de store oppgavene til FolkOrg er å sette sammen et spennende program hvert år og samtidig må det gjerne være variert med mange ulike artister og danseforestillinger. De lykkes gjerne med dette og noen av artistene som kan høres er følgende:
ComboNations
Denne gruppe består av syv veldig talentfulle musikere innen det som kalles for verdensmusikk. De har etter hvert blitt ganske ettertraktet og spiller på mange arrangementer i løpet av året. ComboNations er sammensatt av mange ulike nasjonaliteter, derav navnet og lederen av gruppen er Javid Afsari Rad. Han spiller santur, et instrument som har sin opprinnelse i hjemlandet til Javid, Iran. Han har bodd i Norge de siste 30 årene og fått med seg mange andre spennende medlemmer i gruppen. De teller blant annet Jai Shankar og Harpreet Bansal opprinnelig fra India, Diom de Kossa fra Elfenbeinskysten, Aissa Tobi fra Marokko, Solo Cisshokho fra Senegal og en enkelt nordmann i skikkelse av Adrian Myhr.
Calibut Band
Et annet band som spiller folkemusikk er ensemblet Calibut Band. Frontfiguren i bandet er George Mihalache fra Romania og han sørger for at de spiller rumensk folkemusikk iblandet litt jazz. George kommer fra en familie av spillemenn og med lange tradisjoner for folkemusikk, også kalles lautari. Som det er tradisjon blant lautari, så lærte han å spille folkemusikk av sin bestefar i en tidlig alder og alt sammen ble lært etter gehør. I dag er George Mihalache ekstremt dyktig å spille på strenge-instrumentet cimbalom, som har sin opprinnelse fra Iran, Kina og India, men siden ble veldig populært i den østlige delen av Europa.
Vegar Vårdal
Et av de norske innslagene på Folkelarm er Vegar Vårdal. Han er et nyere navn innen norsk folkemusikk og har akkurat gitt ut sin første soloplate og har gått den klassiske veien via syv år på den Norske musikkhøgskolen før han sprang ut som artist. På platen er det først og fremst folkemusikk fra hans egen barndom og de tradisjoner som han selv har vokst opp med. Her er det mulig å høre kvikke slåtter fra Lofoten, polsdans fra Nord-Norge, søt vals, gangeren «Norafjøllsen» og musikk som passer til springedans fra Fjotland. Et allsidig talent som vi nok kommer til å høre mere fra på de kommende års folkemusikkfestivaler i Norge.